Atrakcje na wesele: Kuchnia molekularna

poniedziałek, 16 lipca 2018
Kawior z whisky, lody musztardowe, czy krewetki na jadalnym szkle mogą zagościć na waszych weselnych stołach. Nazwy potraw brzmią nierealnie, ale jak najbardziej są wykonalne. Wszystko dzięki kuchni molekularnej, przypominającej laboratorium, w którym nauka spotyka się z rzeczywistością kulinarną. Wbrew pozorom wszystkie substancje wykorzystywane w gotowaniu molekularnym to zupełnie naturalne związki chemiczne. I najważniejsze, kuchnia molekularna to kuchnia zdrowa :)

Jeżeli chcemy, aby kuchnia molekularna była obecna na naszym weselu, mamy 3 opcje na jej wykorzystanie:

1. Bar molekularny

Bar molekularny to bar weselny w nowoczesnej odsłonie. Drinki w próbówkach, dymiące mohito, czy makaron z wódki, to wszystko to, czym możecie zaskoczyć swoich gości. Bar molekularny to na pewno niezapominane widowisko, które obejmuje sorbety alkoholowe, drinki w postaci kapsułek, czy żelek, a także wędzone shoty.

Cena: w zależności od firmy od 2500zł

Fot. Photo by Miguel Maldonado on Unsplash

2. Pokaz kuchni molekularnej

To najpopularniejsza forma wybierana przez Pary Młode. Jest to spektakularne widowisko, podczas którego goście weselni wprowadzani są w świat kuchni molekularnej. Kucharze gotują w ciekłym azocie, wędzą na oczach gości, czy gotują w niskich temperaturach. Goście, jak i Para Młoda mogą brać udział w pokazie, a potem degustować przygotowane potrawy. Jest to forma oderwania od weselnych tradycji kulinarnych. Kucharz wraz z gośćmi może przyrządzić lody o smaku jajecznicy, bezę przygotowywaną w ciekłym azocie, czy jadalną ziemię i kwiaty. Poniżej przykładowy film z pokazu kuchni molekularnej na weselu.



Cena: od 2500zł

3. Bufet molekularny

Jest to najtańsza forma wykorzystania kuchni molekularnej na weselu. To bufet degustacyjny, przygotowany przez firmę specjalizującą się w takim rodzaju kuchni. Kucharze przygotowują dania wcześniej, a podczas wesela prezentują je w ciekawy sposób w formie bufetu szwedzkiego. Każdy z gości może podejść i nałożyć sobie określone danie. Sami możemy ustalić menu wraz z kucharzami. Przykładowe menu: krewetki na jadalnym szkle, pasztet w czekoladzie, lizak z parmezanu, puder z popcornu, zdekonstruowana WZ, czy fontanna czekoladowa.

Cena: od 1900zł

Fot. Photo by Miguel Maldonado on Unsplash

ZALETY

- bardzo efektowna atrakcja
- atrakcja bardzo rzadko spotykana na polskich weselach
- niezwykle modna obecnie kuchnia
- dodatkowa forma jedzenia na weselu

WADY

- stosunkowo droga atrakcja
- pokazy zajmują od pół godziny do godziny, jest to dość długi czas jak na wesele 
- starsze pokolenie może z rezerwą podejść do pokazu i nie być nim zainteresowane
- porcje potrw przygotowywanych podczas pokazów, czy w bufecie są bardzo małe

Alternatywa

Pokaz lub bufet kuchni molekularnej mogą zastąpić wszelkiego rodzaju "kuchenne pokazy" w formie live cooking, a także stoły tematyczne - stół staropolski, czy candy bar. Natomiast bar molekularny to idealna forma zastąpienia tradycyjnego barmana.

Kuchnię molekularną polecam Parom Młodym, które organizują wesela w formie nowoczesnej, z pominięciem tradycyjnych stołów wiejskich, czy prosiaka przygotowywanego przy gościach. Taka forma rozrywki będzie lepsza na wesela, gdzie przeważającą większość gości stanowią młode osoby, gdyż kuchnia molekularna może zszokować starsze pokolenie, przez co zniechęcą się do próbowania potraw. Z drugiej jednak strony, kuchnia molekularna, może stać się weselnym hitem, o którym goście będą wszystkim opowiadać.

Firmy, które organizują tego typu atrakcje:

Color Food
Jean Bos Akademia Molekularna
The Food


Prześlij komentarz