Menu na zimowe wesele

piątek, 20 października 2017
Mimo, że sezon ślubny w Polsce przypada na miesiące letnie, zimą również organizowane są wesela. Śnieg i mróz wprowadzają niezwykle romantyczną atmosferę, dlatego też rozumiem Pary które właśnie wtedy, planują swój wielki dzień. Jednak zimą goście większość wesela spędzają w sali weselnej, mają większy apetyt i chętniej sięgają po ciepłe dania, niż zimne przekąski. Dlatego też, powinniśmy odpowiednio przemyśleć menu, jakie zaplanujemy na zimowe wesele.

Fot. Fab Mood

Główne dania

Mimo, że zimą powinniśmy rozgrzać naszych gości, ciepłymi daniami, nie mogą być one za tłuste. Jeżeli zaserwujemy im na pierwsze danie tłuste, smażone mięso, możemy być pewni, że parkiet będzie pusty, bo zamiast tańczyć, goście pójdą spać:) Postawmy więc na potrawy bogate w białko, o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak kurczak, czy ryby, które w połączeniu z gorącą zupą będą świetnym wstępem. Na weselu zimą, większym zainteresowaniem będą się cieszyć potrawy ciepłe niż zimne, dlatego też zadbajmy o to, aby w menu znalazły się takie pozycje.

Napoje

Na weselu zimą, dużym zainteresowaniem, będą się cieszyć gorące napoje. Dlatego też, dobrym pomysłem będzie ich wyróżnienie i np. stworzenie oddzielnego Baru kawowego (więcej na ten temat TUTAJ). Do baru z alkoholem, możemy wprowadzić gorący cydr, czy grzane wino lub piwo. 

Desery

O ile na weselu latem, stronimy od ciężkich deserów i często zastępujemy niektóre pozycje owocami, zimą możemy sobie pofolgować i wybrać cięższe ciasta. Świetnie sprawdzą się klasyki, bogate w migdały, czy orzechy, które dodadzą gościom energii.

Sezonowe warzywa i owoce

Nie zapominajmy o tym, aby w menu weselnym wykorzystać warzywa i owoce, na które jest sezon właśnie zimą, takie jak: ziemniaki, marchewka, buraki, cykoria, topinambur, jabłka, gruszki.

Prześlij komentarz