Jakiego jedzenia nie serwować na weselu?

środa, 27 września 2017
Jedzenie to jedna z rzeczy, którą goście zawsze zapamiętają z każdego wesela. Dlatego też, wybierając salę weselną, powinniśmy być pewni, że serwowane na niej jedzenie jest pyszne i dobrej jakości. Jednak to z reguły od Pary Młodej zależy, co będzie podawane na jej weselu, więc wybierając poszczególne potrawy z menu sali weselnej, powinniśmy dwa razy przemyśleć każdą pozycję.

Fot. Wedding Favors by Nette

Tylko mięso

Uwielbiacie mięso i nie wyobrażacie sobie bez niego wesela? To dobrze, ale jest to ciężka potrawa, która w nadmiarze może tylko uśpić naszych gości. Coraz więcej osób jest także na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, czy po prostu dba o linię i menu, w którym jest samo mięso, może doprowadzić do tego, że wyjdą oni głodni z wesela.

Wszystko zmienione

Jeżeli zdecydowaliście się na salę weselną z prawdziwego zdarzenia, w której na kuchni pracują profesjonaliści, powierzcie im swoje menu. Oczywiście małe ingerencje w spis potraw są dopuszczalne, ale całkowita zmiana zaproponowanych przez salę potraw, nie jest dobra. Po pierwsze to kucharze wiedzą w czym się specjalizują, co wychodzi im najlepiej, a także co lubią goście weselni.

Surowe

Serwowanie na weselu surowego jedzenia, niesie za sobą ryzyko zatrucia przez gości. Wystarczy, że tatar, czy sushi będę przechowywane w nieodpowiedniej temperaturze i problem murowany. Wyjściem z sytuacji jest serwowanie surowych potraw typu tatar na konkretną godzinę, do stołów gości, tak, aby mogli go zjeść od razu po podaniu i żeby nie stał wiele godzin w cieple.

Tylko typowe potrawy

Rosół, schabowy, barszcz czerwony, gulasz to pyszne potrawy, które spotkamy na każdym weselu. Oczywiście to nic złego, ale spróbujcie trochę urozmaicić menu weselne i gdy decydujecie się na kilka klasyków, zaszalejcie w przystawkach, deserach, czy daniu głównym.

Sama egzotyka

Nie popadajmy ze skrajności w skrajność. I o ile same klasyczne potrawy to trochę za dużo, to sama egzotyka też nie jest dobrym pomysłem. Zachowajcie równowagę pomiędzy dobrze znanymi potrawami, a tymi, które mogą być dla starszych gości egzotyczne. Dobrym pomysłem na zaserwowanie gościom potraw z różnych kuchni świata są stoły tematyczne.

Prześlij komentarz