6 błędów przy planowaniu menu weselnego

czwartek, 6 kwietnia 2017
Możecie mi wierzyć lub nie, ale to właśnie jedzenie jest jedną z rzeczy, którą goście najbardziej zapamiętają z waszego wesela. Gdy zapytacie kogoś, jak było na jakimś weselu, możecie spodziewać się odpowiedzi w stylu jedzenie było bardzo dobre albo było okropne i ocena jedzenia będzie jedną z pierwszych rzeczy, o których wspomni wam rozmówca. Dlatego też, wybierając menu weselne, musicie poświęcić na to trochę czasu, bo jak widać, jest to jeden z najważniejszych punktów wesela :)

Fot. Ania Górajka

1. Tylko "wasze" smaki

Oczywiście, jest to wasze wesele i to wy jesteście najważniejsi, ale nie zapominajcie o gościach weselnych. Jeżeli kochacie owoce morze, nie serwujcie ich na każde możliwe danie, bo mogą się zdarzyć osoby, które tego nie przełkną. Nie jest też powiedziane, że zupa to zawsze rosół, a drugie danie polędwiczki wieprzowe. Spróbujcie przemycić wasze smaki, ale w sposób do zaakceptowania przez wszystkich.

2. Brak menu dla osób na dietach

Możecie myśleć, że goście na diecie wegetariańskiej, czy bezglutenowej przesadzają i nic im się nie stanie, jak na weselu zjedzą mięso, czy biały chleb. Nie róbcie czegoś takiego, bo może się okazać, że wasi goście po prostu nic nie zjedzą na waszym weselu i z głodu będą musieli z niego wcześniej wyjść. Nie jest już problemem, zamówienie dla kilku gości posiłków z określonej diety, a na pewno goście będą wam wdzięczni.

3. To samo jedzenie dla dzieci

Jeżeli chcecie, aby dzieci nie wyszły głodne z waszego wesela, pomyślcie o menu przeznaczonym specjalnie dla nich. Przeanalizujcie posiłki i pomyślcie, czy dzieci w określonym wieku będą mogły je zjeść. Większość sal weselnych oferuje menu dla dzieci, więc na pewno nie będzie to problem.

4. Brak testingu

Zdecydowaliście się na określone potrawy, a wasza sala weselna nie ma restauracji i nie wiecie jak one smakują? Poproście o przetestowanie obiadu weselnego. Nie powinien być to problem, a możecie mi wierzyć, że często potrawa, która dobrze "wygląda" na papierze, w rzeczywistości może okazać się niewypałem.

5. Tylko bufet

Coraz więcej Par, decyduje się na bufet weselny, zamiast przystawek wstawianych w stół. Nie widzę w tym nic złego, sama także miałam na swoim weselu bufet i uważam, że sprawdził się bardzo dobrze. Jednak pamiętajcie, że tzw. obiad weselny, czyli zupa, drugie danie i opcjonalnie deser na początku wesela, powinniście serwować do stołu. Słyszałam opowieści o weselach, na których obiad weselny był serwowany z bufetu i zdecydowanie nie zdało to egzaminu.

6. Brak sezonowości

Przeanalizujcie swoje menu weselne i zastanówcie się, czy znalazły się w nim potrawy stworzone ze składników sezonowych. Na pewno nie chcecie, aby wasze wesele było gotowane z mrożonek, dlatego też wybierajcie potrawy, które będą przygotowywane ze świeżych produktów. 

Prześlij komentarz