10 pytań do cukiernika

poniedziałek, 9 stycznia 2017
Tort weselny to najważniejszy tort w naszym życiu. Z reguły jest on bardzo okazały i stanowi sam w sobie atrakcję weselną. Mimo, że dużo osób nie lubi tortów, ja jestem łasuchem i na każdym weselu próbuję tortu i czekam na niego z niecierpliwością :) Dlatego też z rozwagą, powinniśmy wybierać cukiernię, w której go zamówimy i na spotkaniu z cukiernikiem zadać kilka ważnych pytań.

Fot. Ania Górajka

1. Czy dowozicie torty weselne?

Zdecydowanie jedno z podstawowych pytań. Trochę sobie nie wyobrażam, że w dniu wesela muszę jeszcze jechać po tort i np. w upale, transportować go kilkanaście kilometrów. Co prawda, już większość cukierni ma w swojej ofercie dowóz, czasami za dopłatą, ale zawsze należy się upewnić.

2. Co się stanie, gdy tort ulegnie zniszczeniu w transporcie?

Myślę, że zniszczony tort weselny to koszmar każdej Panny Młodej. Oczywiście jeżeli tort weselny ulegnie całkowitemu zniszczeniu, nic na to nie poradzimy. Jednak należy zapytać się, czy osoba dostarczająca tort, po przewiezieniu go na miejsce, będzie w stanie go "naprawić", np. gdy odpadną od niego dekoracje z lukru plastycznego.

3. Czy cena tortu zawiera stelaż?

Stelaż, stojak, patera, często może się okazać, że za ich wynajęcie z cukierni, musimy ponieść dodatkową opłatę, a co więcej, trzeba je wcześniej zamówić. Dlatego też, koniecznie się o to zapytajcie.

4. Na ile dni przed weselem, tort zostanie upieczony?

Oczywiście, im bliżej wesela tort zostanie upieczony, tym lepiej. Ale ze względu na to, że torty wesele coraz częściej przypominają małe dzieła sztuki, a cukiernie mają bardzo dużo zamówień, w szczególności w szczycie sezonu weselnego, trzeba się liczyć z tym, że nasz tort powstanie na około 3 dni przed weselem.

5. Czy jest możliwe testowanie smaków?

Zdecydowanie jest to coś, co powinno być standardem przy zamawianiu tortu weselnego. Nie wyobrażam sobie wyboru tortu weselnego, bez wcześniejszego spróbowania jego smaku. Z reguły odbywa się to tak, że dostajemy od cukierni listę smaków i wybieramy z niej 3/4, które najbardziej nam odpowiadają i testujemy je podczas spotkania.

6. Na ile przed weselem należy zamówić tort?

Standardowo, im wcześniej tym lepiej. Jeżeli zamawiamy tort w małej, rodzinnej cukierni, musimy się liczyć z tym, że w sezonie ślubnym, wprowadzi ona pewne ograniczenia, co do liczby tortów. Według mnie, dead line jeżeli chodzi o zamówienie tortu, to 3 miesiące przed ślubem, ale wszystko zależy od cukierni, więc należy się o to zapytać i nie czekać na ostatnią chwilę.

7. Czy można obejrzeć poprzednie realizacje?

Na pewno nie można zamawiać tortu weselnego w ciemno. Należy obejrzeć poprzednie realizacje każdej cukierni, które z reguły dostępne są na stronie internetowej, na Fcebooku, czy na miejscu w cukierni. O ile smak tortu jest ważny, to na pewno każdy chce, aby tort był również ładny. 

8. Jaka jest cena za porcję?

Cena to jedna z kluczowych rzeczy, które bierzemy pod uwagę, przy wyborze tortu weselnego. Często cukiernie podają cenę za porcję, możecie się również spotkać z ceną za kilogram. Wtedy dopytajcie się, ile porcji zawiera jeden kilogram. Z reguły przyjmuję się około 100 g tortu weselnego na osobę.

9. Czy trzeba ponieść jeszcze jakieś dodatkowe koszty?

Pytanie, które zawsze warto zadać. Oprócz kosztów dowozu tortu, czy opłaty za wynajem patery/stelaża, możemy wynająć od cukiernii ozdobne noże do krojenia tortu, cake topper z naszymi imienionami, czy inne gadżety, które coraz częściej są w ofercie cukierni. Dopytajcie się również w sali weselnej, w której organizujecie wesele, czy jest możliwe wniesienie bez dopłaty tortu z zewnętrznej cukierni. Często np. w hotelach, możecie spotkać się z taką opłatą.

10. Czy używacie naturalnych kwiatów?

Ważne pytanie dla Par Młodych, które wymarzyły sobie bardzo modne w tym sezonie torty, ozdabiane naturalnymi kwiatami. Upewnijcie się, czy cukiernik będzie mógł współpracować bezpośrednio z waszym florystą, czy to wy będziecie musieli dostarczyć bezpośrednio kwiaty.

Prześlij komentarz