Trendy na rok 2016: Jedzenie na weselu
12/23/2015
To co tygryski lubią najbardziej, czyli jedzenie! Mimo, że na co dzień raczej trzymam formę i zdrowo się odżywiam, na weselach zapominam o swoich postanowieniach i próbuję większości potraw. Dlatego też ustalenie menu jest dla mnie ważnym punktem ślubnych przygotowań i tym uważniej przyglądam się trendom na nadchodzący sezon ślubny :)
![]() |
Fot. Photo by Álvaro Reyes on Unsplash |
Naked Cake
Nieśmiertelny naked cake! Może was zdziwię, ale w sezonie 2016 nadal będzie on hitem. Mimo, że do niedawna myślałam, że mam już określone wyobrażenie o swoim ślubnym torcie, parę zdjęć naked caków szybko mnie wyprowadziło z błędu i zaczęłam się nad nimi zastanawiać :)
Food trucki
Kolejny z trendów, który z roku 2015 przechodzi na rok 2016. Food trucki opanowały już miasta, teraz planują opanować wesela! Oczywiście przed podjęciem decyzji o wynajęciu food trucka, musimy ustalić to z salą weselną i to ona musi wyrazić zgodę o umieszczeniu go na swoim terenie. Co do food tracków mamy ogromny wybór, możemy zdecydować się zarówno na dania na ostro, jak i na słodko, może on zastępować jeden z posiłków, jak i być przekąską np. po północy.
Zdrowe jedzenie
Nie będę odkrywcza, gdy stwierdzę, że moda na zdrowe jedzenie opanowała już chyba większość z nas. Chipsy z jarmuża, deser z nasionami chia, czy koktajle z zielonego jęczmienia są już rozpoznawane przez nawet największych miłośników fast foodów. Jako, że śluby i wesela również poddają się modom, w tym przypadku nie jest inaczej i zdrowe menu zagości również na weselach. W nadchodzącym sezonie ślubnym, na stole nie spotkamy już golonki, czy bigosu, ale za to lekkie sałatki, czy indyka :)
Małe przekąski
Mody się zmieniają, ludzie się zmieniają i obecnie goście weselni nie oczekują już suto zastawionego stołu i wielkich porcji, a małych, różnego rodzaj przekąsek. W myśl zasady, chcę spróbować różnych potraw, a nie skupiać się na jednej. Według mnie jest to świetny pomysł, który coraz częściej wprowadzają sale weselne.
Malowane torty
Jeden z moich ulubionych trendów na nadchodzący sezon ślubny - malowane torty. Torty nie muszą być już ozdabiane kwiatami z masy cukrowej, ale mogą wyglądać jak dzieła sztuki, dokładnie a'la pomalowane akwarelą. Widziałam już takie torty na paru polskich realizacjach , więc trend ten po mału zaczyna wkraczać do Polski.
Z dostawą do stołu
Teraz dylemat Pary Młodej, czy decydować się na wstawianie przystawek w stół, czy może wybrać szwedzki stół, odchodzi w zapomnienie. Od przyszłego sezonu ślubnego nadchodzi nowe, a mianowicie jedzenie z dostawą do stolika. Nie będziemy organizować stacji tematycznych, teraz stacje będą przyjeżdżać do gości! Po sali wędrować będzie kucharz z wózkiem, na którym na zamówienie gości będzie przygotowywał wszystko to, co teraz dostępne było na stacjach tematycznych.
Drinki Panny Młodej i Pana Młodego
Koniec z kłótniami między Panną Młodą a Panem Młodym, jakie drinki wybrać na wesele. Teraz będziemy przygotowywać dwie karty: jedną Panny Młodej z drinkami przeznaczonymi dla kobiet i drugą Pana Młodego z mocniejszymi trunkami.
Alternatywy dla tortu
Mój ostatni post z Alternatywami dla toru weselnego, idealnie wstrzelił się w nadchodzące trendy! Teraz Panny Młode mają stawiać na nowoczesność i innowacyjność. Dlatego też tort w formie makaroników, czy cake popsów nikogo już nie zdziwi.
Wesele w formie brunchu
Coraz częściej Pary Młode nie wyprawiają hucznych, dwudniowych wesel, ale stawiają na mniejsze wesela w formie obiadu, na które zapraszana jest najbliższa rodzina i znajomi. Oczywiście wszystko zależy od Pary Młodej, ale według mnie wesele w formie obiadu może być tak samo udane, jak to całonocne.