Korkowe

poniedziałek, 14 maja 2018
Wesele to najdroższa impreza jaką wyprawicie w życiu. Dlatego też, każdy dodatkowy koszt, który pojawia się przy organizacji wesela, nie jest mile widziany :) Taką dodatkową opłatą, którą coraz częściej spotykają Pary Młode w ofertach sal weselnych jest korkowe. Co to takiego i dlaczego trzeba je opłacać?

Fot. Photo by Felipe Benoit Photography on Unsplash

Co to jest korkowe?

Korkowe to dodatkowa opłata za wniesienie własnego alkoholu, a nie kupowanie go w lokalu. Innymi słowami, to opłata za serwis, czyli schłodzenie i przechowywanie alkoholu, roznoszenie go po sali przez kelnerów, czy udostępnienie odpowiedniego do niego szkła i jego umycie.

Jakie lokale go pobierają?

Korkowe pobierają lokale, w których jest możliwość zorganizowania we własnym zakresie alkoholu. Często hotele, czy restauracje, mają pakiety alkoholowe, które są z reguły nieco droższe niż kupienie wódki, czy wina w hurtowni. Natomiast, gdy zdecydujemy się na pakiet z restauracji, oczywiście korkowego nie zapłacimy. Z mojego doświadczenia, najczęściej spotykałam się z korkowym w hotelach, rzadziej w domach weselnych, czy dworkach. 

Jak korkowe jest naliczane?

Korkowe może być naliczane na 4 sposoby:
  • od wniesionej butelki, ustalana jest określona cena za wniesienie butelki wódki, czy wina,
  • od otwartej butelki, korzystniejsze rozwiązanie, niż pierwsza opcja, ponieważ ponosimy koszty jedynie za otwarte butelki, a nie za zapas,
  • opłata od osoby, do naszego rachunku musimy doliczyć określoną kwotą będącą iloczynem liczby dorosłych osób oraz kwoty korkowego (spotykany przeze mnie przedział cen to 5-35zł za osobę),
  • kwota zryczałtowana, konkretna kwota, bez względu na ilość wniesionych butelek do lokalu.

Co nam się bardziej opłaca?

Przed podjęciem decyzji o tym, czy alkohol kupujemy z lokalu weselnego, czy załatwiamy go we własnym zakresie np. z hurtowni, musimy przeprowadzić odpowiednie kalkulacje. Przede wszystkim ustalmy, czy na weselu przewidujemy tylko wódkę i wino, czy chcemy np. zorganizować barek alkoholowy, wtedy będziemy potrzebować różnego rodzaju alkoholi. Dowiedzmy się także jaki rodzaj wódki, czy wina jest dostępny w sali, ponieważ może się okazać, że go nie akceptujemy. W moim przypadku, nawet przy wysokim korkowym, bardziej opłaca nam się zakup alkoholu we własnym zakresie.

1 komentarz

  1. Korkowe to paskudztwo... Można stracić niemałą fortunę. Prowadziłam kiedyś prestiżową strukturę hotelarską i biłam się o to, by utrzymać wolność wyboru - nasz alkohol, czy nie nasz. Ideałem jest dopuszczenie obydwu oopcji, niektórzy przecież wolą "mieszać"

    OdpowiedzUsuń