Bar Bąbelkowy

środa, 31 grudnia 2014
Pozostając w sylwestrowym klimacie, grzech nie opisać nadchodzącego weselnego hitu, a mianowicie Bubbly Baru, czyli barów z szampanem!
Bar Bąbelkowy
Fot. Pinterest

Szampan

Według cioci Wikipedii, szampan  to szczególny rodzaj wina musującego. Napój królów, który nieodłącznie kojarzy się ze świętowaniem (jakby nie było wesele to jeden z najważniejszych powodów w życiu do świętowania:). Jeżeli szampan, to tylko z Francji, bo jedynie wina musujące powstałe w rejonach Szampanii mają prawo do tej nazwy. Szampana produkuje się za pomocą tzw. metody szampańskiej  zwanej tradycyjną, polegającą na drugiej fermentacji wina bezpośrednio w butelce. Metoda ta jest czasochłonna i kosztowna, ale daje najlepsze rezultaty.
Większość szampanów to wina nierocznikowe (oznaczone non vintage / NV), są to mieszanki win z różnych roczników. Natomiast szampany rocznikowe, powstają w najlepszych latach, mają odzwierciedlać charakterystyczny smak dla danego roku.

Jak czytać etykiety?


Na etykiecie możemy odczytać ilość cukru i tak:
-brut naturebrut sauvagebrut zéro, non dosé – nie dodaje się w ogóle cukru (bardzo wytrawne)
-extra-brut – wytrawne (do 6 g/l cukru)
-b
rut – wytrawne lub półwytrawne (6–12 g/l) – najpowszechniejsza kategoria szampana
-extra-sec / extra-dry – półwytrawne (12–17 g/l) – bardzo rzadko spotykane
-sec / dry – półsłodkie (17–32 g/l) – rzadko spotykane
-demi-sec – półsłodkie (32–50 g/l) – szampan do deserów, tortów,
-doux – słodkie (>50 g/l) – bardzo rzadko spotykane


Dodatkowo możemy odczytać z jakiego rodzaju winogron robiony jest nasz szampan:
Blanc de blancs (biały z białych) robiony wyłącznie z białych winogron, czyli z chardonnay. 
Blanc de noirs (biały z czarnych) powstaje z ciemnych odmian pinot noir i pinot meunier
Rosé produkuje się  mieszając wino białe z czerwonym

Alternatywy dla szampana


Ceny prawdziwego szampana zaczynają się od około 85zł. Oczywiście w Waszym Bubbly Barze, nie karzę używać prawdziwego szampana, możemy zaprezentować kilka rodzajów win musujących, które na pewno przypadną do gustu Waszym gościom.

  • Prosecco (Włochy) - jest to mój faworyt wśród win musujących, ma delikatny owocowy smak gruszowy, jabłkowy, trochę cytrusów, czasami pojawiają się nuty kwiatowe, owocowego cukierka i galaretki, w smaku nie jest bardzo kwaskowate, najtańsze dobre Prosecco w Polsce dostaniemy w Tesco za 15,99zł - Prosecco La Bella Cucina
  • Cava (Katalonia) - kolejne bardzo dobre wino musujące, możemy mieć białą, czerwoną i różową Cave, podstawowe Cavy mają aromat zielonego jabłka, odmiana chardonnay wzbogaca je o nuty cytrusów i ananasa, w Tesco dostaniemy Cave Bonaval Brut już za 14,99zł
  • Sekt (Niemcy) - wino musujące produkowane tradycyjną metodą szampańską lub nie, Sekt wytwarzany w Niemczech ma opinię wina wysokiej jakości, ale tylko 10% produkcji wytwarzana jest właśnie za naszą zachodnią granicą, najtańszy dobry Sec to Mucha Sekt, który można dostać za około 19 zł w większości hipermarketów
  • Lambrusco (Włochy) - jest to czerwone wino musujące, tradycyjne Lambrusco to wino wytrawne, lekko musujące, kwaśne, z goryczką, ma świeży smak wiśni i czerwonych porzeczek, w Polsce dostaniemy słodkie Lambrusco w większości supermarketów za około 15-20zł.

Bubbly Bar

Jeżeli mamy już pewną wiedzą o szampanie i winach musujących, możemy przystąpić do planowania naszego bąbelkowego baru. Zrobimy to w 3 krokach:
1. Przygotowujemy odpowiednie miejsce i dodatki - w tym celu musimy mieć prostokątny stół, na którym ustawimy dodatki i akcesoria potrzebne do stworzenia bąbelkowego baru, takie jak: sok pomarańczowy, wiśniowy, z granatu, świeże owoce: truskawki, kiwi, maliny, jagody.

Fot. Pinterest

2. Wybór szampana/win musujących- lepiej wybrać szampana lub wina musujące wytrawne, ponieważ gdy goście zaczną mieszać je z sokami i owocami, nie przesłodzili się, musimy podawać także wina schłodzone, bo tylko takie, dobrze smakują (najlepiej w wiaderkach z lodem).

3. Dekorujemy nasz bar akcesoriami - aby nasz bąbelkowy bar nie był tylko stołem z szampanem. możemy dodać do niego trochę tematycznych dekoracji: serwetek, mieszadełek, słomek, kieliszki, czy ozdobne napisy.

Alternatywy dla Bubbly Baru

Jeżeli nie chcemy angażować dodatkowych funduszy na bąbelkowy bar, możemy zamiast niego ustawić wierzę z kieliszków do szampana, która będzie bardzo efektowna. Innymi alternatywami są wszelkiego rodzaju bary alkoholowe: whisky bar, mohito bar, czy sangria bar. Wybór należy do Pary Młodej :)

Fot. Pinterest

Prześlij komentarz