Bar Bąbelkowy

poniedziałek, 30 lipca 2018
Alkohol to dość ważny element wesela. W Polsce już pewną tradycją jest picie wódki na weselu. Ale nie możemy zapominać o gościach, w szczególności Paniach, które nie piją tak mocnych alkoholi. Łatwym sposobem na połączenie przyjemnego z pożytecznym jest   Bubbly Bar, czyli bar z szampanem lub prosecco!


Szampan

Według cioci Wikipedii, szampan  to szczególny rodzaj wina musującego. Napój królów, który nieodłącznie kojarzy się ze świętowaniem (jakby nie było wesele to jeden z najważniejszych powodów w życiu do świętowania:). Jeżeli szampan, to tylko z Francji, bo jedynie wina musujące powstałe w rejonach Szampanii mają prawo do tej nazwy. Szampana produkuje się za pomocą tzw. metody szampańskiej  zwanej tradycyjną, polegającą na drugiej fermentacji wina bezpośrednio w butelce. Metoda ta jest czasochłonna i kosztowna, ale daje najlepsze rezultaty.
Większość szampanów to wina nierocznikowe (oznaczone non vintage / NV), są to mieszanki win z różnych roczników. Natomiast szampany rocznikowe, powstają w najlepszych latach, mają odzwierciedlać charakterystyczny smak dla danego roku.

Jak czytać etykiety?


Na etykiecie możemy odczytać ilość cukru i tak:
-brut naturebrut sauvagebrut zéro, non dosé – nie dodaje się w ogóle cukru (bardzo wytrawne)
-extra-brut – wytrawne (do 6 g/l cukru)
-b
rut – wytrawne lub półwytrawne (6–12 g/l) – najpowszechniejsza kategoria szampana
-extra-sec / extra-dry – półwytrawne (12–17 g/l) – bardzo rzadko spotykane
-sec / dry – półsłodkie (17–32 g/l) – rzadko spotykane
-demi-sec – półsłodkie (32–50 g/l) – szampan do deserów, tortów,
-doux – słodkie (>50 g/l) – bardzo rzadko spotykane


Dodatkowo możemy odczytać z jakiego rodzaju winogron robiony jest nasz szampan:
Blanc de blancs (biały z białych) robiony wyłącznie z białych winogron, czyli z chardonnay. 
Blanc de noirs (biały z czarnych) powstaje z ciemnych odmian pinot noir i pinot meunier
Rosé produkuje się  mieszając wino białe z czerwonym




Alternatywy dla szampana


Ceny prawdziwego szampana zaczynają się od około 85zł. Oczywiście w Waszym Bubbly Barze, nie karzę używać prawdziwego szampana, możemy zaprezentować kilka rodzajów win musujących, które na pewno przypadną do gustu Waszym gościom.

  • Prosecco (Włochy) - jest to mój faworyt wśród win musujących, ma delikatny owocowy smak gruszowy, jabłkowy, trochę cytrusów, czasami pojawiają się nuty kwiatowe, owocowego cukierka i galaretki, w smaku nie jest bardzo kwaskowate, najtańsze dobre Prosecco w Polsce dostaniemy w Tesco za 15,99zł - Prosecco La Bella Cucina
  • Cava (Katalonia) - kolejne bardzo dobre wino musujące, możemy mieć białą, czerwoną i różową Cave, podstawowe Cavy mają aromat zielonego jabłka, odmiana chardonnay wzbogaca je o nuty cytrusów i ananasa, w Tesco dostaniemy Cave Bonaval Brut już za 14,99zł
  • Sekt (Niemcy) - wino musujące produkowane tradycyjną metodą szampańską lub nie, Sekt wytwarzany w Niemczech ma opinię wina wysokiej jakości, ale tylko 10% produkcji wytwarzana jest właśnie za naszą zachodnią granicą, najtańszy dobry Sec to Mucha Sekt, który można dostać za około 19 zł w większości hipermarketów
  • Lambrusco (Włochy) - jest to czerwone wino musujące, tradycyjne Lambrusco to wino wytrawne, lekko musujące, kwaśne, z goryczką, ma świeży smak wiśni i czerwonych porzeczek, w Polsce dostaniemy słodkie Lambrusco w większości supermarketów za około 15-20zł.

Bubbly Bar

Jeżeli mamy już pewną wiedzą o szampanie i winach musujących, możemy przystąpić do planowania naszego bąbelkowego baru. Zrobimy to w 3 krokach:

1. Przygotowujemy odpowiednie miejsce i dodatki - w tym celu musimy mieć prostokątny stół, na którym ustawimy dodatki i akcesoria potrzebne do stworzenia bąbelkowego baru, takie jak: sok pomarańczowy, wiśniowy, z granatu, świeże owoce: truskawki, kiwi, maliny, jagody.

2. Wybór szampana/win musujących- lepiej wybrać szampana lub wina musujące wytrawne, ponieważ gdy goście zaczną mieszać je z sokami i owocami, nie przesłodzili się, musimy podawać także wina schłodzone, bo tylko takie, dobrze smakują (najlepiej w wiaderkach z lodem).

3. Dekorujemy nasz bar akcesoriami - aby nasz bąbelkowy bar nie był tylko stołem z szampanem. możemy dodać do niego trochę tematycznych dekoracji: serwetek, mieszadełek, słomek, kieliszki, czy ozdobne napisy.

Alternatywy dla Bubbly Baru

Jeżeli nie chcemy angażować dodatkowych funduszy na bąbelkowy bar, możemy zamiast niego ustawić wierzę z kieliszków do szampana, która będzie bardzo efektowna. Innymi alternatywami są wszelkiego rodzaju bary alkoholowe: whisky bar, mohito bar, czy sangria bar. Wybór należy do Pary Młodej :)


3 komentarze

  1. Fajna opcja dla osób, które mają słabość do bąbelków. :) Dobrze jednak uzupełnić bar różnymi rodzajami alkoholi, wtedy wszyscy goście będą zadowoleni :).

    OdpowiedzUsuń
  2. a można to wszędzie zrealizować? my mamy wesele pod Lublinem w zajeździe Hetman, nie słyszałam żeby ktoś tam organizował coś takiego ale być może można

    OdpowiedzUsuń
  3. Obecnie taki alternatywny bar jest dość często stosowany, ludzie czesto odchodzą od wódki na weselach, wolą drinki, wino czy szampany lub piwo. Moim zdaniem obecnie taki bar na weselu musi być.

    OdpowiedzUsuń